Castele din Romania

Castelul Banloc

Situat in Judetul Timis la 50 de Km de Timisoara si la numai 7,5 Km de Deta, intr-un parc cu specii valoroase de copaci.

Castelul a avut parte d eo existenta dramatica, trecand de la perioade de glorie la perioade de abandon.

Desi o seama de marturii sugereaza ca Banlocul ar fii fost intre anii 1552-1716 sediul pasei de la Timisoara, despre castelul actual se poate afirma cu cerittudine ca ca a fost cladit pe temelii vechi in anul 1793 de catre contele  Lazar Karatsonyi. Atat gradina cat si parcul au fost amenajate pe intreg parcursul secolului XIX si pana in primii ani ai sec. XX. Dupa Primul Razboi Mondial, ocupatia sarba aduce primele devastari,urmand un jaf la scara mai mare in anii 1948-1989. Grevat de datorii, ultimul conte Karatsonyi-keglevich Imre vine, in anul 1935, ceea ce a ramas din domeniu, inclusiv castelul si parcul, ex-Reginei Elisabeta a Greciei, sora regelui Carol al II lea al Romaniei. Aceasta renoveaza intregul complex, castelul cunoscand astfel o ultima perioada de glorie.

castelul Banloc

Elemente din decoratiunile castelului au devenit pentru printesa, sursa de inspiratie pentru decorarea Palatului Elisabeta din Bucuresti. Grifonul inaripat, intalnit atat pe blazonul familiei Karatsonyi cat si la piesele de mobilier in stil Emipre din castel, poate fi vazut si in decoratiunile palatului din Bucuresti in diferite ipostaze. Dupa piesele de mobilier de renastere spaniola (o parte pastrate la muzeul de arte din Timisoara) au fost realizate copii ce exista si azi in palatul de pe soseaua kisseleff.

madona1

Statuie din parcul castelului Banloc.
In anul 1997, in perimetrul fostului parc, doar 2 statui mai aminteau de gradina de odinioara. Aceasta Madona ce pare ca    paseste, este una dintre ele.

Dupa anul 1948 incepe pustiirea. Imediat dupa plecarea reginei si alungarea angajatilor, statuile parcului sunt vandalizate cu batele, arhiva si biblioteca – arse. Cladirea castelului a fost, pe rand apoi, atribuita Gorspodariei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Silvic (1956-1958), apoi a devenit Casa de batrani (1958-1964). A stat abandonat aproape 2 ani apoi a devenit orfelinat (1966-1983) si, prin schimb intre Inspectoratul scolar si Leaganul de copii, scoala cu clasele I-X (1983-1991). O paste a parcului este atribuita fermei agrigole. In anul 1997, printre turmele de vaci si soproanele de paie mucegaite, zareai din loc in loc cate o statuie alba fara brate si cu chipul mutilat, martor tacut al vreumurilor apuse.

salonul_verde_1914Salonul verde 1914. Unica fotografie existenta pana in prezent ce ofera o imagine a ceea ce a fost o data in castel. Candelabrul din imagine mai putea fi vazut in cabinetul directoarei scolii din Banloc, in martie 1997, iar teracota rococo a supravietuit pana la cutremurul din iulie 1991, cand a fost „ajutata” sa se transforme in cioburi.

Reclame

~ de yirenne pe mai 7, 2009.

Un răspuns to “Castele din Romania”

  1. Multumesc ca existati!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: