Povesti ale Bucovinei, povesti din batrani…

Piatra Stanoaiei


Stanoaia era o femeie frumoasa. I se spunea asa de cand se luase cu barbatul sau, care facea parte dintre cei de-ai lui Stan, familie mare de oameni de isprava. Isi facusera casa pe Dealul Vultur, chiar sub poalele padurii, aproape de culme si, cu timpul, cumparaseara, pe rand, falce dupa falce, pamantul se intindea de la casa lor pana in vale, pe malul Bistritei, la piatra neagra ce statea infipta in malul drept al raului vijelios. Aici maulul era inalt, chiar mai inalt decat piatra.

..............................Stanoaia si barbatul ei erau harnici si anii le adusesera in ograda multe vite,incat abia daca dovedeau cu munca. O data cu venirea fiecarei primaveri, dupa Sfintele Paste, Stanoaia ramanea sa se ingrijasca singura de copii si de casa pana in toamna, fiinca barbatu-sau pleca in munti cu oile , caprele si vacile sa le pasca pe saturate. Asa se face ca intr-o primavara Dumitru pleca urcand Barnarelul catre Gimalau, incet, cantand din cimpoi, alaturi de ajutoarele sale, bucurosi ca soarele incalzea bine pamantul, iar iarba crestea cu repeziciune, spre fericirea animalelor care pasteau din mers, ici-colo, smocurile de fire fragede. Zilele trecura si femeia ramasa acasa nu mai avu nici o veste de la barbatul sau. Abia cand toamna colora in foc codrul, cand ceilalti ciobani coborara cu turmele, Stanoaia intra la banuieli. Degeaba intreba in dreapta si-n stanga, nimeni nu vazuse pe Stan si oamenii lui. In fiecare seara, femeia cu durerea in suflet, cobora pana deasupra pietrei ce avea sa ii poarte numele, aprindea o lumanare si se ruga Maicii Domnului sa-i aduca barbatul acasa. Privea coasta muntelui de dincolo de apele Bistritei cu speranta in suflet, si ar aprindea o lumanare si iar se ruga in genunchi cu lacrimi in ochi. Asa se facu ca intr-o seara, cand tocmai cazuse prima zapada, femeii i se paru ca desluseste o umbra, in lumina lunii, pe coasta muntelui. Umbra cobori Barnerelul, apoi o lua prin lunca Buliceni, de-a dreptul spre luminita ce se sarea deasupra pietrei. ...................

– Dumitre! Dumitre! striga femeia. El ii facu din mana si trecu imticindu-se prin apele scazute ale Bistritei pe maul pe care draga il astepta. Abia cand ajunse langa ea, vazu biata femeie cat de bolnav si de slab era barbatul ei.  Il duse acasa, saptamani in sir il trata cu fel de fel de leacuri babesti pana il facu bine. Rana de la cap se vindeca, lasand in loc o cicatrice rosiatica. Dumitru isi amintea ca prin ceata cum, intr-o noapte ploioasa, in stana lor navalise o ceata de talhari. Unul il lovise cu o bata in cap si, crezandu-l mort, il lasase in plata Domnului. Cand Dumitru isi venii in fire, stana era pustie. Mintea lui se intunecase.Nu isi aducea aminte nimic, nici macar cine este. rataci o luna de zile prin paduri. Intr-o seara ajunse pe culmea unui munte. Vazu jos, la poale, o apa curgand repede, iar intr-un mal inalt o piatra neagra si deasupra ei o luminita. Atunci mintea lui parca se trezi din somn. Piatra i se paru cunoscuta. O porni in graba intr-acolo. Cand ajunse pe malul apei, se auzi strigat de o voce draga: „Dumitre, Dumitre!”.

Omul duse mana la cap si apasa usor cu degetele cicatricea. Avusese noroc, mult noroc ca scapase cu viata. In semn de recunostinta, in fiecare sambata cobora muntele cu nevasta-sa si, in locul unde ea se rugase Maicii Domnului, acolo, deasupra pietrei, aprindeau lumanari aducand multumiri Sfintei Marii si pomenindu-i pe cei care il insotisera cu turma in munti si care ramasera acolo pentru totdeauna.

Sute de ani vor trece de la aceste intamplari, dar pentru a nu fi uitate, satenii vor boteza piatra uriasa, martora a zbucuimului acestei femei credincioase, Piatra Stanoaiei.

~ de yirenne pe Martie 31, 2009.

5 răspunsuri to “Povesti ale Bucovinei, povesti din batrani…”

  1. Fascinant .Multumesc pt o seara de poveste!

  2. melodie d jaleee… pt anumite ocazii 😀 frumoasa oricum si povestirile la fel!

  3. @andi : in curand incepem calatoriile .. si voi posta poze si filmulete .. iar pe tine te mai astept sa ne asisiti daca vei avea timp de calatorii
    @razvan : doctor House e depasit de Piatra Stanoaiei 😉
    Urmareste-ne in continuare …

  4. Faine povestirile, as vrea sa stiu cand incepeti emisiunea .. succes

    • Tare..oricum Dumitru ar trebuii sa fie consultat de doctor House acuma! Sigur are cistita la cap si e nevoie de operatie pe creier..asta pentru ca era roshiatica rana:O:O 😀 Oricum chiar foarte tare povestea si sunt sigur ca si emisiunea va fi si mai tare:) Keep it up!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: